6 października
Dzień Borsuka ma zmieniać krzywdzące stereotypy dotyczące tego zwierzęcia i przybliżać jego tryb życia. Borsuki słyną z czystości — regularnie wymieniają ściółkę w norach, a odchody zostawiają w wykopanych poza norą latrynach. W Polsce borsuk jest gatunkiem łownym (okres polowań od 1 września do 30 listopada), a jego krajową populację szacuje się na ok. 100 tys. osobników.
Borsuk, zwany też jaźwcem (od dawnych słów „jaźwa” i „jaźw”), to drapieżny ssak z rodziny łasicowatych, popularny w polskiej faunie, znany z kopania rozbudowanych, nawet stumetrowych jam. Choć nie udało się ustalić dokładnego twórcy święta, jest ono co roku odnotowywane przez Lasy Państwowe i regionalne portale przyrodnicze.